Fontane u dvorištu

Vreme je za prolećno uređenje dvorišta
18 aprila, 2018
Suvi led za prvi ples
25 maja, 2018

Fontane u dvorištu

Fontane predstavljaju prelep dekorativan ukras svakom domu.

Fontanu možete postaviti tako da postane centralno mesto oko koga možete organizovati saksije, klupe, staze… Bitno je prilikom odabira fontane da odaberete jednu koja je proporcionalana vašem dvorištu. Važno je da fontana prati temu vašeg vrta, nije poželjno staviti neku modernu fontanu u japanski vrt ili mermernu fontanu u vintage dvorište.

Bez obzira na temu dvorišta, fontana nikad ne treba da bude skrivena, gde ljudi ne mogu da uživaju u njoj. Ako je vaš vrt formalnog karaktera fontanu postavite u centar dvorišta, najbolje gdje se ukrštaju dve staze kako bi činila centralnu tačku dvorišta, a ako je neformalnog karaktera budite slobodni da fontanu stavite u neki ugao ili uz stazu. Prilikom odabira fontane najbolje je odmah isplanirati gde će stojati kako bi, pošto je postavite na to mesto, izgledalo da je ona oduvek tu i bila.

Fontane se mogu kupiti ili napraviti od različitih materijala. Najčešći materijali koji se koriste za fontane su: kamen, metal, fiberglas i beton.

Beton je materijal koji se dosta često koristi i koji je zamena za kamen. Može se oblikovati kalupima u praktično bilo koji oblik. Fontane od betona se lako održavaju i lakše su od fontana napravljenih od čistog kamena. Dodavanjem boje u beton, može se postići da boja fontana bude identična kamenu.

Fontane napravljene od fiberglasa su lagane. Završnom obradom fiberglasa se može postići da izgledaju ako da su to: metalne, antičke, keramičke… Postoje fiberglas fontane različitih dimenzija i oblika.

Keramičke fonatane su napravljene od grnčarije različitih veličina i oblika. Vrlo lako možete i sami napraviti terra cotta fontanu. Keramičke fontane su idealne za male vrtove, tremove, stolove…

Metalne fontane su teške, dosta skupe, njima se postiže igled klasičnog vrta. Dosta dugo mogu trajati.

Prilikom kupovine fontane obratite pažnju na pumpu za vodu. Postarajte se da imate pristup izvoru električne energije. Ukoliko imate mogućnosti ugradite solarni izvor električne energije.

Zahvaljujući kvalitetnom kamenu koji posedujemo i profesionalnim stručnjacima i dizajnerima za izradu fontana u prilici smo da vam ponudimo izuzetno lepe fontane koje će Vas odmoriti i opustiti.